اردوغان از اسلامگرایی تا ملی گرایی و کُردگرایی
اگرچه اردوغان در دوران اولیه ریاست جمهوری خود بیشتر در مقابله با گروههای کرد از جمله پ.ک.ک بود، در سالهای اخیر تلاش کرده تا گفتمان کردها را به عنوان جزئی از ترکیه مدنظر قرار دهد.
به گزارش گروه بین الملل، در حالی که مذاکرات پیدا و پنهانی حکومت رجب طیب اردوغان با عبدالله اوجالان رهبر زندانی پ ک ک که در لیست شبکه های تروریستی این کشور ادامه دارد این روزها شاهد تشدید فشارها بر مخالفان دولت اردوغان هستیم که در تازه ترین مورد رئیس حزب ظفر به اتهام توهین به اردوغان و جم آیدین رئیس شاخه جوانان حزب جمهوری خلق بازداشت شد و امام اوغلو شهردار کلانشهر استانبول نیز تحت پیگرد قضایی قرار گرفت.
به موازات پیروزی دونالد ترامپ در آمریکا، رفتن حکومت بشار اسد در سوریه و کنترل دمشق توسط نیروهای نزدیک به حکومت رجب طیب اردوغان رئیس جمهور ترکیه و همچنین درگیری های نظامیان ترکیه با عناصر کرد در شمال عراق و سوریه، شاهد مذاکرات بین دولت ترکیه و پ ک ک هستیم.
در کنار این، فشار بر مخالفان در این کشور نیز تشدید شده که می توان گفت مجموع این تحولات بیانگر رویکرد جدید دولت اردوغان برای عملی کردن برنامه ها و اهداف آتی خود است.
رجب طیب اردوغان، رئیسجمهور ترکیه، در سالهای اخیر با استفاده از ابزارهای قانونی و قضایی، تلاش کرده تا مخالفان سیاسی خود را تضعیف یا حذف کند. یکی از برجستهترین این مخالفان، اکرم اماماوغلو، شهردار استانبول است که به عنوان رقیبی جدی برای اردوغان محسوب میشود.
همچنین روز گذشته خبر بازداشت امید اوزداغ رئیس حزب ظفر در رسانه های ترکیه بازتاب گسترده ای داشت. اوزداغ از اعضای سابق حزب حرکت ملی گرا است.
بازداشت اوزداغ به اتهام توهین به اردوغان
امید اوزداغ، رهبر ملیگرای حزب ظفر ترکیه، روز 20 ژانویه به اتهام «توهین به رئیسجمهور» در آنکارا زمانی که در یک رستوران بود، بازداشت شد. این اقدام پس از آن صورت گرفت که اوزداغ در نشست مشورتی رؤسای استانی حزب ظفر در آنتالیا، به شدت از سیاستها و عملکرد رجب طیب اردوغان انتقاد کرده و اظهار داشت: «هیچ جنگ صلیبی نتوانست ملت ترک را اینچنین دئیست، آتئیست یا مسیحی کند. اما در دوران اردوغان، بخشهای وسیعی از ملت ترک به دلیل فریبکارانی که به نام خدا عمل میکنند، از دین خود دور شدند و میزان دئیست (خداباوری دینناباورانه) و آتئیستها به بیش از 16 درصد رسیده است. »
وی همچنین به مذاکرات دولت ترکیه با پ ک ک اعتراض کرده بود.
بازداشت اوزداغ به دلیل اظهارات انتقادیاش، نشاندهنده تشدید فشار دولت اردوغان بر مخالفان سیاسی است. این رویکرد محدودکننده آزادی بیان و سرکوب منتقدان، پیشتر نیز در موارد مشابهی مشاهده شده است؛ از جمله بازداشت صدف کاباش، مجری مشهور تلویزیون، به دلیل استفاده از ضربالمثلی علیه رئیسجمهور در یک برنامه زنده تلویزیونی.
بازداشت امید اوزداغ، رهبر حزب ظفر، به اتهام «توهین به رئیسجمهور» ترکیه، پیامدهای سیاسی و اجتماعی گستردهای به همراه داشته است. این رویداد در زمانی رخ داد که فضای سیاسی ترکیه به شدت دوقطبی شده و سیاستهای رجب طیب اردوغان بهویژه در مورد آزادی بیان و حقوق مخالفان به شدت مورد انتقاد قرار دارد.
تلاش اردوغان برای حذف اکرم امام اوغلو رقیب احتمالی در انتخابات آینده
اکرم امام اوغلو شهردار کلانشهر استانبول پس از اظهاراتی در انتقاد از عملکرد دادستانی استانبول در خصوص پرونده رئیس شاخه جوانان حزب جمهوری خلق به اتهام تهدید دادستان کل استانبول و خانوده اش دیروز تحت پیگرد قضایی قرار گرفت. درست قبل از این، جم آیدین رئیس شاخه جوانان حزب جمهوری خلق به اتهام توهین به دادستان کل استانبول بازداشت شد. جم آیدین از شخصیت های نزدیک به امام اوغلو به شمار می رود.
در دسامبر 2022، امام اوغلو به اتهام «توهین به مقامات دولتی» به دو سال و هشت ماه زندان محکوم شد و از فعالیت سیاسی منع گردید. این حکم به دلیل اظهارات او در سال 2019 صادر شد که مقامات انتخاباتی را «احمق» خوانده بود. بسیاری این اقدام را تلاشی برای جلوگیری از رقابت او در انتخابات آینده میدانند.
دولت اردوغان همچنین با طرح اتهامات فساد مالی و سوء مدیریت، سعی در تضعیف جایگاه امام اوغلو دارد. این در حالی است که امام اوغلو این اتهامات را رد کرده و آنها را سیاسی میداند.
این روزها نیز اخباری درباره تشدید فشارهای دولت اردوغان بر فعالیت های امام اوغلو منتشر می شود و احتمال می رود که امام اوغلو بار دیگر بازداشت شود.
منبع:
https://bookmarkcitizen.com/story16484856/%D9%BE%D8%A7%D8%A8%D9%84%D9%88-%D8%A8%D8%AA-pablo-bet
https://bookmarkboom.com/story16408754/%D9%BE%D8%A7%D8%A8%D9%84%D9%88-%D8%A8%D8%AA-pablo-bet
https://bookmarkassist.com/story16370405/%D9%BE%D8%A7%D8%A8%D9%84%D9%88-%D8%A8%D8%AA-pablo-bet